De fleste indbrudstyve er omhyggelige og grundige i deres forarbejde. Jo større viden tyven har om flugtveje, gemmesteder og ikke mindst daglige rytmer og færdsel i området, jo mindre risikabelt bliver hans arbejde. Og finder han et nabolag attraktivt, vil han med stor sandsynlighed gå systematisk frem og besøge husene et efter et.
Derfor påvirker dine naboers indbrudssikring (eller mangel på samme!) også dig. Et område, der generelt bærer præg af et højt niveau af indbrudssikring, afskrækker tyven. Også selv om der skulle være enkelte undtagelser blandt husene. Forskning viser nemlig, at et godt sikret område øger chancen for, at tyven helt opgiver, frem for bare at gå videre til den næste bolig.
Hvordan sikrer man hjemmet mod indbrud?
Man bør naturligvis først og fremmest sikre de enkelte hjem i nabolaget bedst muligt mod indbrud f.eks. ved hjælp af skalsikring, alarmer og tegn på liv. Men det er mindst ligeså vigtigt, at indbrudssikring udbredes i området og bliver et fælles ansvar. Fælles tiltag kan f.eks. være at indføre nabohjælp. Sørg for at tømme hinandens postkasser, når nogen er bortrejst, parkér i tomme indkørsler, brug naboens tørresnor osv. Signalér, at der er daglig aktivitet overalt. Sørg for at vedligeholde fællesarealer. Det signalerer, at I bruger dem, og så er det sværere for indbrudstyve at komme ubemærket rundt. Og vær aktive og sociale i nærområdet. Gå ture, hils på dem, I møder, og lad udefrakommende vide, at her lægger man mærke til hinanden.
Du kan læse flere gode råd til forebyggelse af indbrud her.
Indbrudsrisiko smitter, og det er derfor i alles interesse at mindske risikoen for indbrud i et helt område. Ikke mindst når man ved, at risikoen for, at indbrudstyven kommer og begår indbrud igen anden gang, er mere end 5 gange højere end risikoen for at få indbrud første gang.