PÅ KANT MED LOVEN: 43 % AF DANSKERNE ER KLAR TIL SELVTÆGT VED INDBRUD

Sommerferie er højsæson for indbrud, men det er ikke alle, der er rejst væk, når indbrudstyven er på besøg. I en undersøgelse lavet af Norstat i 2018 for alarmselskabet Verisure siger næsten 43 % af danskerne, at de er klar til at begå selvtægt, hvis de oplever indbrud i deres hjem.

Selvtægt ved indbrud

Et indbrud er en ubehagelig overraskelse at komme hjem til, og det kan være endnu mere ubehageligt, hvis tyven sniger sig ind, mens man er hjemme. Men meget tyder på, at indbrudstyvene kan forvente at møde modstand, hvis beboeren er hjemme.

Ifølge en undersøgelse, som Norstat har lavet for Verisure i 2018, er danskerne nemlig klar til at gribe til handling, hvis de står ansigt til ansigt med indbrudstyven. 56 % af danskerne er nemlig enige eller meget enige i, at det er i orden at udøve selvtægt, hvis man oplever indbrud i sit hjem. Samtidig svarer 43 %, at de sandsynligvis ville gøre det.

HVER TREDJE MENER, AT DET ER OK AT SLÅ ELLER SPARKE TYVEN

Der er dog en hårfin grænse for, hvornår selvtægt er lovligt, og hvornår man begår en ulovlig handling. Her siger loven nemlig, at det kun må ske i selvforsvar.

34 % af danskerne siger i undersøgelsen, at de mener, at det er i orden at slå eller sparke indbrudstyven, og 19 % mener, at det er acceptabelt at slå indbrudstyven med en stump genstand som for eksempel et baseballbat eller en kost.

Det er lovligt for personer over 18 år at have en peberspray i hjemmet, når man har en særlig tilladelse, og den er et flertal af danskerne villige til at benytte sig af ifølge undersøgelsen. Hele 59 % mener, at det er acceptabelt at bruge peberspray mod en indbrudstyv i deres hjem. Men det er ikke lovligt, medmindre tyven angriber, og pebersprayen bliver brugt som selvforsvar:

"Betingelserne for lovligt nødværge skal være opfyldt, for at du lovligt må bruge peberspray. Det betyder, at brugen af peberspray i den konkrete situation skal være nødvendig for at afværge et angreb på dig eller en anden person. Du må derfor ikke bruge peberspray som straf eller hævn mod f.eks. en indbrudstyv,” står der på politiets hjemmeside. 

Der er endnu ikke statistikker over hvor mange, der lovligt har købt en peberspray, men Toldstyrelsen og Københavns Politi har siden årsskiftet i 2018/2019 oplevet en stor stigning i antallet af konfiskerede ulovlige peberspray, der er købt over nettet eller i udlandet.

FOREBYG INDBRUDDET, INDEN DET SKER

Verisure håndterer indbrudsalarmer for over 150.000 private danske hjem, og vi har hver dag dialog med danskere, som har haft indbrud helt tæt på:

”Vi råder til, at man ikke griber til selvtægt, hvis man opdager en indbrudstyv i sit hjem. Man ved ikke, hvordan tyven vil reagere på en trussel eller fysisk interaktion – og så risikerer man hurtigt at overskride lovgivningen. Det bedste, man kan gøre, er at forebygge, at indbruddet sker,” siger Karina Birk, operationel direktør i Verisure, 2019.

Mange danskere vælger at få installeret en overvåget indbrudsalarm for at sikre sig mod indbrud. Men vi halter stadig langt bagefter vores skandinaviske naboer:

”Vi har de seneste år oplevet, at flere og flere danskere vælger at få en overvåget indbrudsalarm. Vi er dog stadig godt bagefter både nordmændene og svenskerne, som har langt flere alarmer pr. indbygger sammenlignet med os herhjemme. Vi kan se, at der foregår væsentlig færre indbrud i de to lande, og forhåbentlig ser vi snart det samme ske her i Danmark,” siger Karina Birk, i 2019.

FÅ TILBUD PÅ DEN BEDSTE ALARM TIL DIT HJEM HER

FÅ 1 MÅNEDS ABONNEMENT

Er du allerede kunde hos os? Så kan du få 1 måneds abonnement til 0 kr. for hver person, du henviser til os, som ender med at få installeret et alarmsystem.

FÅ ABONNEMENT HER

Vil du høre mere om Verisures alarmer?

Ved klik på knappen accepterer du at blive ringet op med et uforpligtende tilbud på alarm og vores persondatapolitik. Vi optager samtalen med henblik på at dokumentere, hvad vi aftaler, og til kontrolformål. Optagelserne gemmes i 3 måneder.

Om undersøgelsen:

  • 56,5 % er enig eller meget enig i, at det er i orden at gøre selvtægt, hvis man oplever et indbrud i sin private bolig.
  • 42,8 % mener, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at de ville gøre en form for selvtægt, hvis de oplever et indbrud i deres private bolig.
  • 33,7 % mener, at det er acceptabelt at slå eller sparke indbrudstyven.
  • 18,7 % mener, at det er acceptabelt at slå indbrudstyven med en stump genstand.
  • 59 % mener, at det er acceptabelt at bruge peberspray mod indbrudstyven.
  • 8,2 % mener, at det er acceptabelt at bruge våben mod indbrudstyven.

Undersøgelsen blev foretaget af Norstat for Verisure i 2018. Undersøgelsen bygger på besvarelser fra 1.007 danskere, som udgør et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år.

73 % lavere indbrudsrisiko

Vores undersøgelser viser, at Verisure-kunder har 73 % lavere risiko for indbrud.

Overvejer du at sikre hjemmet og familien med en alarm? Indtast dine oplysninger nedenfor - så ringer vi og fortæller dig mere om vores systemer. Det er helt uforpligtende og tager ikke mere end 5 minutter.

Eller ring til os på 80 20 50 50

Ved klik på knappen accepterer du vores persondatapolitik. Vi optager samtalen med henblik på at dokumentere, hvad vi aftaler, og til kontrolformål. Optagelserne gemmes i 3 måneder.

 

 

*For at sikre, at en kundeanmeldelse på Trustpilot kommer fra en reel kunde, beder Trustpilot anmeldere om at bekræfte, at deres anmeldelse er relateret til en reel kundeoplevelse og tager en række foranstaltninger for at sikre dette.