SÅDAN TALER DU OM INDBRUD MED DIT BARN

Ruden er smadret, børnenes sparegris er endevendt, og husets tablet og computere er pist væk. Indbrud kan skabe stor utryghed – især hos børnene i hjemmet. Derfor er det helt afgørende, at forældre lærer at håndtere indbrud på den rigtige måde overfor deres børn, lyder det fra børnepsykologen, Sussi Neergaard.

Hvad er en politigodkendt kontrolcentral?

Det kan være rigtig svært at tale med indbrud med sit barn, uanset om det er sket eller ej. Gør man barnet unødigt skræmt, hvor meget bør man afsløre, og hvad skal holdes hemmeligt? Hvordan reagerer børn på indbrud enten i eget hjem eller hos naboen? Det kan for mange være nærliggende at skåne børnene med en hvid løgn, men det kan typisk have den stik modsatte effekt, fortæller Sussi Neergaard, der her giver sine gode råd til, hvordan man taler om indbrud med sit barn.

INDBRUD SKAL ITALESÆTTES

Tyveri er bevidstheden på alle børn. Det kan være i form af legetøjet, der bliver snuppet fra dem på legepladsen, eller når vi læser om Bjørnebanden i Anders And-bladene med dem, eller når de leger politi og røvere osv. Derfor behøver de heller ikke være særligt gamle, før man også kan (og skal!) tale om indbrud med dem. Men det gør man sjældent. Når det kommer til indbrud i den virkelige verden, har vi voksne nemlig ofte tendens til at være tilbageholdende i forhold til, hvad vi fortæller vores børn. Hvis vi i det hele taget fortæller dem noget. Og det er en kæmpe fejl, mener børnepsykologen.

FÅ TILBUD PÅ DEN BEDSTE ALARM TIL DIT HJEM HER

FÅ 1 MÅNEDS ABONNEMENT

Er du allerede kunde hos os? Så kan du få 1 måneds abonnement til 0 kr. for hver person, du henviser til os, som ender med at få installeret et alarmsystem.

FÅ ABONNEMENT HER

Vil du høre mere om Verisures alarmer?

Ved klik på knappen accepterer du at blive ringet op med et uforpligtende tilbud på alarm og vores persondatapolitik. Vi optager samtalen med henblik på at dokumentere, hvad vi aftaler, og til kontrolformål. Optagelserne gemmes i 3 måneder.

DU KAN IKKE SKJULE NOGET

Man vil som forældre naturligvis gøre hvad som helst for at beskytte sit barn. Det er også oftest derfor, at man er tilbageholdende med at snakke om indbrud og tyveri, da man ikke vil skræmme barnet og gøre det unødigt bekymret for noget, som forhåbentligt aldrig kommer til at ske.

Men indbrud er desværre noget, som en del af os rent statistisk set vil blive udsat for. Og får man selv eller måske naboen eller andre bekendte indbrud, bliver man som voksen selv bekymret og gør sig nogen tanker om det. Og det vil børnene registrere lige med det samme. De kender dig nemlig meget bedre, end du tror.

HER OPSTÅR PROBLEMET

For når børnene mærker, at du går og putter med noget, som bekymrer dig, og de ikke bliver involveret i det, kan det sætte voldsomt skub i tankerne. De ved, der er noget galt, men de ved ikke hvad, og så får fantasien frit spil: "Er der nogen, der snart skal dø? Skal mor og far skilles? Skal jeg skifte skole?"

Og pludselig går barnet rundt og bekymrer sig om langt værre ting end risikoen for indbrud. Det kan være en ren lettelse for dem at vide, at de voksnes bekymringer ”kun” skyldes indbrud. Derfor er det meget vigtigt, at man altid er åben, inddrager dem og fortæller hele sandheden.

Voksne skal være nogen, man kan stole på

3 gode råd, når du taler indbrud med dit barn:

  • Vær åben og fortæl altid sandheden
  • Lad barnet være med i alt omkring oplevelsen
  • Vær helt konkret og lavpraktisk

Det værste du kan gøre:

  • Lyv aldrig for barnet og forsøg ikke at skjule sandheden. Det gør barnet bekymret og utrygt.

Tag alarmtest og få et tilbud

SÅDAN GØR DU, HVIS I KOMMER HJEM TIL ET INDBRUD

Skulle I være uheldige at blive udsat for et indbrud, er det meget vigtigt at inddrage børnene i hele oplevelsen. Det er jeres fælles hjem, og I går igennem oplevelsen som en familie.

Lad barnet få en rolle i ”opklaringen” af indbruddet. Lad det undersøge sit eget værelse for, hvad der er blevet stjålet og ødelagt, og fortæl det, hvad der nu skal ske. Lad det høre med, når I ringer til politiet og forsikringsselskabet, lad det overvære, når politiet leder efter fingeraftryk (måske finder barnet det ligefrem enormt spændende!), og lad barnet vide, hvad der skal ske fremadrettet. Hvem hjælper os, hvordan gør de det, nu skal vi have en alarm, vores nabo begynder at parkere i vores indkørsel, vi tænder lyset, når vi ikke er hjemme osv.

Tal helt lavpraktisk, og tag udgangspunkt i noget helt konkret, som barnet kan forholde sig til.

SÅDAN GØR DU, NÅR FRYGTEN BANKER PÅ HOS BARNET

Uanset hvor meget man inddrager barnet i processen omkring et indbrud, kan frygten naturligvis godt snige sig ind på barnet alligevel. Kommer tyven mon igen, stjæler han min yndlingsbamse, står han uden for vinduet, mens jeg sover?

Her er det altafgørende, at du tager frygten alvorligt og snakker med barnet om det. Spørg ind til dets bekymringer og tal om dem sammen - og sig altid sandheden. Lov aldrig barnet, at det ikke kommer til at ske igen, for det kan du ikke garantere. Fortæl i stedet om alle de ting, I gør for at undgå det: I har lavet en aftale med naboen, I har fået bedre låse på jeres døre og vinduer, I har fået installeret et alarmsystem osv. Fortæl barnet om alt det, du gør for at passe på det.

Tal igen helt lavpraktisk omkring emnet. Tal om, hvad barnet kan gøre, hvis der skulle komme indbrud igen – råb på hjælp, løb ind i stuen, kom ind til mor og far, tryk på overfaldsalarmen, hvis den er tæt på børneværelset osv. Giv barnet en helt tydelig idé om, hvordan det skal forholde sig.

Og bliv ved med at snakke om det. Bliv ved med at spørge ind til, hvordan barnet har det efter indbruddet. Også lang tid efter det skete. Bliv ved med at snakke om emnet, indtil barnet bliver træt af det. Jo mere man taler om det, jo mere kommer det nemlig på plads for barnet, så det bedre kan ryste oplevelsen og bekymringerne af sig.

Overvejer du at sikre hjemmet og familien med en alarm?

Indtast dine oplysninger nedenfor - så ringer vi og fortæller dig mere om vores systemer. Det er helt uforpligtende og tager ikke mere end 5 minutter.

Eller ring til os på 80 20 50 50

Ved klik på knappen accepterer du at blive ringet op med et uforpligtende tilbud på alarm og vores persondatapolitik. Vi optager samtalen med henblik på at dokumentere, hvad vi aftaler, og til kontrolformål. Optagelserne gemmes i 3 måneder.

TAL MED BARNET OM, HVORFOR I FÅR ALARM

Vælger du at få installeret en alarm, er det en rigtig god idé at forberede dit barn på det, inden alarmmontøren kommer. 

Fortæl årsagen til, at I skal have alarm – at I vil gøre alt, hvad I kan for at passe på hinanden og undgå indbrud. Gør det til en anledning til at tage en generel snak om indbrud, hvad der sker under et indbrud, hvordan alarmen fungerer, hvad der sker, hvis der kommer en indbrudstyv osv. Fokusér igen på at tage udgangspunkt i noget, barnet kan forholde sig til, og tal ikke for abstrakt om emnet.

Børn synes faktisk tit, at det at få alarm er vældigt spændende, for så skal man trykke på knapper hver dag.

TAG ALARMTESTEN OG FÅ ET TILBUD

 

 

*For at sikre, at en kundeanmeldelse på Trustpilot kommer fra en reel kunde, beder Trustpilot anmeldere om at bekræfte, at deres anmeldelse er relateret til en reel kundeoplevelse og tager en række foranstaltninger for at sikre dette.