HAR DU LÆRT DIT BARN OM BRANDRISIKO I JULEN?

Vinterhalvåret og i særdeleshed julemåneden er højtid for brandrisiko, når der er levende lys i hjemmet. Sidste år døde hele otte personer som følge af brand alene i december måned. Den høje brandrisiko øger vigtigheden af at have installeret en brandalarm korrekt i hjemmet. Når der er børn i hjemmet, er det endnu vigtigere at have installeret en brandsensor.

Børn lærer ofte om brandslukning og brandrisiko allerede i børnehaven, men det mindsker ikke vigtigheden af, at forældre taler med børnene om, hvad de skal gøre, hvis der opstår brand i hjemmet.

Børn og brandrisiko

 

Risikoen for brand er på sit højeste i december

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen er der en overrepræsentation af dødsbrande i årets mørke måneder. Det er særligt juledekorationer og julesmåkagebagningen, der går op i røg. Kombinationen af gran og levende lys bliver ikke mindre farlig efterhånden, som grannet tørrer ud i løbet af december. Det er også nemt at glemme julesmåkagerne i ovnen, og det kan skabe røg i køkkenet. Så både julebagningen, kalenderlyset og adventskransen øger brandrisikoen, og det er vigtigt at tale med børnene om, hvordan de skal reagere.

Børn bliver bange for de høje alarmtoner

Brandrisikoen i hjemmet forøges også, hvis juledekorationerne placeres i børnehøjde. Børneulykkesfonden har lavet en undersøgelse, der bl.a. viste, at tre ud af fem forældre stiller juledekorationerne inden for børnenes rækkevidde. Hver tredje har aldrig demonstreret hjemmets røgalarmer for børnene. Børn finder lys fascinerende - det er flot og spændende - og hvis ikke de har lært, at de ikke må lege med lysene, kan det hurtigt gå galt. De kan blive forskrækket over den varme stearin, og det udgør en stor brandrisiko, hvis de får væltet det over hånden, og så får de måske skubbet til det, så det sætter ild til noget andet i hjemmet.

Når en almindelig brandalarm med sirene går i gang, er det meget voldsomt for børns ører. Med en brandsensor fra Verisure advares børn og voksne med både alarmtone og stemme. Det er en naturlig reaktion for et barn at gemme sig, hvis brandalarmen aktiveres, og det er derfor livsvigtigt, at forældre får snakket med barnet om, hvor vigtigt det er at komme ud af hjemmet og ringe efter brandvæsenet. Det kan derudover være en god idé at teste brandalarmen en gang imellem, imens børnene er til stede, så de vænner sig til lyden af alarmtonen.

Hvordan mindsker jeg brandrisikoen i december?

Alarmen fra Verisure er koblet sammen med resten af dit alarmsystem, så du altid får besked, hvis der skulle opstå brand - også selvom du ikke er hjemme.

Den sunde fornuft er dog stadig vigtig, og lær derfor barnet, at de aldrig må forlade et rum, hvor et stearinlys er tændt. Og du kan med fordel også følge disse råd:

  • Hold øje med levende lys
  • Den, der tænder lysene, er også ansvarlig for at slukke dem
  • Tal med børnene om, hvordan levende lys skal håndteres, og hvad der skal gøres i tilfælde af brand
  • Sørg for at have vand i nærheden, så en juledekoration kan slukkes med det samme, hvis der går ild i den
  • Test jævnligt røgalarmerne

TAG TESTEN HER OG FÅ ET TILBUD

Kilde: Data indhentet hos Børneulykkesfonden, Trygfonden og Beredskabsstyrelsen.

Vil du høre mere om Verisures alarmer?

Ved klik på knappen accepterer du vores persondatapolitik og at blive ringet op vedr. et sikkerhedstjek af din bolig og uforpligtende tilbud på en alarm. Vi optager samtalen med henblik på at dokumentere, hvad vi aftaler, og til kontrolformål. Optagelserne gemmes i 3 måneder.

 

 

*For at sikre, at en kundeanmeldelse på Trustpilot kommer fra en reel kunde, beder Trustpilot anmeldere om at bekræfte, at deres anmeldelse er relateret til en reel kundeoplevelse og tager en række foranstaltninger for at sikre dette.