true

Så du Verisure i Langt fra Borgen?

I Danmark har vi endnu ikke tradition for at gå op i indbrudssikring. Og netop fordi vi er dårlige til at sikre vores hjem mod indbrud, ligger vi rigtig højt i den europæiske indbrudsstatistik med mere end 3 indbrud i timen døgnet rundt.

DR-programmet ”Langt fra Borgen” satte torsdag den 4. maj 2017 fokus på, om strafferammen for at begå indbrud, mens der er nogen hjemme, skal strammes.

Programmet foregik bl.a. hos Erik, der havde besøg af Verisure for at få sikret sit hjem mod indbrud. Inden Erik fik en Verisure alarm, oplevede han nemlig selv at stå ansigt til ansigt med en indbrudstyv.

Verisure rådgiver om indbrudssikring i DR Langt fra Borgen

 

Det var juleaften – indbrudstyvenes travleste tid. Erik og hans kone havde netop taget afsked med deres gæster. Normalt parkerer Erik sin bil i indkørslen, men denne aften havde han parkeret hos naboen for at gøre plads til de ekstra biler. Så da gæsterne var taget afsted, og Erik og hans kone var gået i seng, stod indkørslen tom, og hjemmet var mørkt. Det oplagte udgangspunkt for indbrudstyve på jagt.

Fra soveværelset hørte Erik pludselig en puslen, og han stod op for at undersøge, hvor lyden kom fra. I et værelse blev han mødt af en indbrudstyv, der var på vej ind ad et opbrudt vindue.

Indbrudstyven blev forskrækket og stak hurtigt af. Erik satte efter, men trods en ihærdig jagt lykkedes det desværre indbrudstyven at flygte. Oplevelsen og ubehaget ved at have været hjemme under et indbrudsforsøg satte dybe spor hos ægteparret, og derfor har de nu sikret deres hjem med alarm og komplet skalsikring.

Eriks historie er desværre ikke enestående. Rigtig mange danskere oplever at få indbrud og en stor del er i hjemmet, mens det sker. Faktisk begås 20-25 % af alle indbrud i private hjem, mens der er nogen hjemme – oftest om aftenen eller natten*.

Danskerne skal blive bedre til at sikre hjemmet mod indbrud

Thomas, der rådgav Erik om indbrudssikring i ”Langt fra Borgen”, arbejder til dagligt som Verisure sikringskonsulent. Thomas har en fortid i politiet, hvor han arbejdet med indbrud i alle faser; lige fra modtagelse af anmeldelser om indbrud, udrykning til gerningssted samt indledende og afsluttende efterforskning. Han har derfor stor viden om og indsigt i indbrudstyvenes tanker og metoder.

Thomas møder hver dag danskere, der har haft indbrud, enten mens de var hjemme eller ude, og derfor ønsker at sikre hjemmet med en alarm.

Vi har spurgt Thomas om hans erfaringer med indbrud og hans anbefalinger til indbrudssikring.

Møder du mange kunder, der har været hjemme under et indbrud?

”Ja, det gør jeg desværre. Rigtig mange indbrud begås, mens der er nogen hjemme – det kan være enten planlagt eller utilsigtet fra indbrudstyvens side. Heldigvis er det i langt de fleste tilfælde et uheld, der er nogen hjemme, når tyven bryder ind, og så snart han opdager det, stikker han af - ligesom tyven, der besøgte Erik. Men der er tilfælde, hvor det desværre også et bevidst valg. Nogle indbrudstyve arbejder ud fra den tilgang, at truende adfærd medfører et større og nemmere udbytte, end hvis han selv skulle rundt og finde hjemmets værdigenstande.”

Hvad kan man gøre for at sikre sit hjem mod indbrud?

”Indbrudssikring består af mange elementer. Først og fremmest er en god skalsikring vigtig. Skalsikring vil sige sikring af døre og vinduer.

Til sikring af yderdøre er elektroniske dørlåse eller dobbeltlåse, hvor den ene lås låses indefra med en nøgle, nogle af de bedste på markedet, fordi de forhindrer tyven i at kunne komme ud. Noget af det første, en tyv kigger efter, er, hvor let det er at komme ud igen. Man kan faktisk sammenligne tyve lidt med ræve – de skal kun bruge en lille åbning for at kunne komme ind, men de har brug for flere og større udgange for at kunne komme hurtigt ud med tyvekosterne.

Skalsikring omfatter også vinduessikring, og her findes der mange løsninger på markedet, der gør det meget svært for indbrudstyven at brække vinduerne op. Det er dog de færreste, der gør vinduet 100 % modstandsdygtigt over for god tålmodighed og ihærdigt arbejde fra tyvens side. Derfor anbefaler jeg, at man i stedet sikrer vinduerne med åbningskontakter med vibrationssensorer. På den måde vil der proaktivt blive aktiveret en alarm, allerede når han går i gang med at pille ved vinduet. Det afværger mange indbrud, at tyven bliver opdaget, allerede inden han kommer indenfor. Skalsikring ville med stor sandsynlighed også have afværget indbrudsforsøget hos Erik, hvor tyven tydeligvis ikke var interesseret i at blive opdaget.

Endeligt er lys et godt middel i kampen mod indbrud. Indbrudstyve foretrækker at arbejde ubemærket, uden at tiltrække sig opmærksomhed. Det er svært, hvis der er bevægelsessensorer, der tænder lyset på hele grunden.”

» Læs flere gode råd til sikring af hjemmet her

Er der mange danskere, der får installeret tyverialarm?

”Ja, flere og flere private får installeret en alarm for at sikre sig mod indbrud. Men desværre er tendensen, at man først får det gjort, efter skaden er sket. Det er bemærkelsesværdigt, for i f.eks. vores skandinaviske nabolande har de en helt anden tradition for indbrudssikring med overvågede alarmer som Verisures. Her er det at have en overvåget alarm en ligeså naturlig ting som det at have en indboforsikring. Privatalarmer er langt mere udbredte i Norge og Sverige – for den sags skyld også i resten af Europa, end tilfældet er i Danmark. Og indbrudsraten er også meget lavere, end den er i Danmark. Vi er faktisk det land i Europa med flest indbrud i private hjem pr. indbygger. Og det er min vurdering, at der er en tydelig sammenhæng mellem de tal.
Men grunden til, at danskerne er lidt tilbageholdende med at få installeret alarm, hænger sammen med vores kultur og mentalitet. Danskerne er et trygt og tillidsfuldt folk. Vi har rødder i et ’Foreningsdanmark’, og vi har svært ved at skulle indrette os efter, at brodne kar laver røre i andedammen. Derfor har mange svært ved at erkende behovet for alarmer.

Og så kan det at få installeret en overvåget alarm også virke uoverskueligt for mange. Før i tiden var det noget med at skulle huske komplicerede koder og trykke på mange knapper med fare for at gøre noget forkert. Nu er det meget enklere.

I dag er alarmer så nemme at betjene, at man blot kan nøjes med en lille nøglebrik eller en app for at slå alarmen til og fra. Og så er nyere overvågede alarmer meget mere end bare en simpel sirene. Nutidens højteknologiske alarmsystemer både føler, ser, hører og taler: Vibrationsdetektorer registrerer tyven, allerede når han gør forsøget på at bryde ind. Fotodetektorer tager højtopløselige billeder, som sendes direkte til en døgnbemandet vagtcentral for alarmverifikation, så politiet kan alarmeres. VoiceBox’en gør, at vi kan høre og tale med dig eller indbrudstyven direkte på gerningsstedet. Alarmsystemet giver dig desuden en nødkaldsfunktion, så du kan tilkalde os direkte, hvis du er i fare.

Synergien mellem en verificeret alarm og en professionel vagtcentral gør hele forskellen. Med en overvåget alarm ved både du og indbrudstyven, at der er nogen, der holder øje med hjemmet og passer på det døgnet rundt. Det afholder de fleste indbrudstyve fra i det hele taget at gøre et forsøg på indbrud. De få, der alligevel prøver, bliver opdaget inden, de overhovedet kommer indenfor – og vi sender en vagt afsted og alarmerer politiet med det samme, når alarmen går.”

Læs mere om Verisures alarmsystemer her »

*Kilde: Forsikring & Pension, december 2012 og NTU, Sverige 2015

RELATEREDE ARTIKLER

KATEGORIER

Vil du høre mere om Verisures alarmer?

I'm interrested, book now

Ved klik på knappen accepterer du vores persondatapolitik