Indbrudstyven kommer ofte igen

I Danmark er risikoen for indbrud ret høj. Indbrudsstatistik viser nemlig, at vi er det land i Europa med flest indbrud pr. indbygger. Og hvis man først har haft et indbrud, stiger risikoen endnu mere. Faktisk er risikoen for at blive udsat for indbrud anden gang mere end 5 gange så stor som risikoen for at blive udsat for indbrud første gang.

flere indbrud

Det er der flere gode grunde til:

Hjemmet bliver endnu mere attraktivt

Vi har grundlæggende en rigtig god forsikringsdækning i Danmark. Det betyder, at vi efter et indbrud har mulighed for at erstatte stjålne genstande med nogle nye. Ofte vælger vi endda også at købe en bedre og mere opdateret version af det, vi mistede. Det ved tyven. Og pludselig bliver hjemmet faktisk endnu mere attraktivt for ham at begå indbrud i, end det var i første omgang.

Indbrudstyven kender boligen

Indbrudstyven gjorde sig højst sandsynligt en masse forarbejde i forbindelse med det første indbrud. Han holdte øje med hjemmets rytmer, han planlagde, hvordan han lettest kunne komme ind, og han kortlagde flugtveje. Al den viden kan han genbruge ved det andet besøg og spare ham for en masse tid og arbejde.

Og så lærte han boligen at kende indefra, første gang han var der! Udover de erstattede genstande er der måske ting, han ikke fik med sig i første omgang og gerne vil tilbage efter. Nu kender han desuden indretningen og ved lige præcis, hvor han kan finde dem. Det sparer ham for en masse tid og usikkerhed.

Den større sikkerhed for attraktive værdier i kombination med et mindre krævende og mindre usikkert arbejde er altså svært tiltalende for en indbrudstyv. Derfor er risikoen for at blive udsat for flere indbrud inden for den samme periode så høj.

Hvordan undgår man flere indbrud?

Indbrudssikring! Hjemmet var ikke sikret godt nok mod indbrud første gang, for tyven kom jo ind.

Trods de nedslående udsigter om, at indbrudstyven med stor sandsynlighed vender tilbage, får det faktisk ikke særligt mange til at investere i bedre indbrudssikring som f.eks. indbrudssikre låse, bevægelsessensorer eller alarmsystemer. Det er rigtig ærgerligt, for indbrudssikring virker! Forskning fra Holland viser, at et godt sikret hjem øger chancen for, at tyven helt opgiver.

Og man kan gøre rigtig meget selv for at sikre sit hjem mod indbrud, så man ikke kommer til at figurere i indbrudsstatistikken. Det handler om at gøre indbrudstyvens arbejde rigtig besværligt, og det kan man gøre på mange forskellige måder. Den bedste indbrudssikring får du ved at iværksætte så mange forskellige tiltag som muligt, så de supplerer hinanden.

Du kan læse Verisures gode råd til sikring af hjemmet her.

(Kilde: TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råds rapport: ”Hvad virker? Viden om indbrud og indbrudsforebyggelse i private hjem i Danmark”, marts 2017)